Cultivarea sfeclei de zahăr
Selectarea solului pentru cultivarea sfeclei de zahăr
Optim: mediu si sod bine cultivat, sod-carbonat și-sod podzolic argilos sau sol nisipos, la o adâncime fundamenta de argilos 0,5 m morenă humă. Solul trebuie să aibă o capacitate mare de stocarea apei și să fie bine aerat.
Cerințe agrochimici pentru compoziția solului: pH – 5,8-6,5, conținutul de humus – nu mai puțin de 1,8%, fosfor mobil și potasiu disponibil – cel puțin 150 mg / kg sol, bor, – mai puțin de 0,7 mg / kg.
Predecesorii pentru sfecla la rotația culturilor
Cel mai bun predecesorii: cereale de iarnă, sunt bune – cereale de primăvară, leguminoase.
Predecesori nevalide: porumb, in, rapiță, leguminoase perene și ierburi cereale. Este imposibil să se cultive culturi de sfeclă de zahăr după aplicarea erbicidelor cu aplicărea erbicidelor clorsulfuron, metsulfuron; în timpul aplicării în timp de primăvară erbicidului Гусар; după leguminoase – Пивот, 10% și analogii săi (5 ani), Пульсар, ВР. Întoarcerea sfeclei de zahăr pe câmpul anterior nu mai devreme de 3 ani.
Prelucrarea solului sub sfecla de zahar este format din perioada de toamnă (de bază) și primăvară (preplant).
Prelucrarea principala a solului poate fi de două tipuri: tradițională și de protecție a solului.
Tehnica tradițională: presupune eliminarea miriștea (8-10 cm) și aratură cormană la o adancime de 30-35 cm. Cultivare de miriște ar trebui să fie efectuatpă în termen de cel mult 3-5 zile de la recoltare. Este posibilă prelucrarea de tip polupara: 1-2 cultivare.
Aratul ar trebui să se facă cu pluguri reversibile după efectuarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu. Durata optima – luna septembrie. Alinierea câmpurilui (Brazde deschise și canalele din spate) trebuie să fie efectuată în toamnă.
Primăvară aratul sub sfeclă de zahăr este inacceptabil .
Tehnologia de protecție a solului prevede aratul cormană solului la o adâncime de 30-40 cm, lăsând un strat protector pe suprafața câmpului. Astfel de prelucrare este recomandată pentru soluri predispuse la eroziune a apei și de vânt.
Prelucrarea de primăvara a solului include închiderea umiditații în timpul maturării fizice a solului. Adâncimea prelucrării – până la 4 cm. Cultivarea de primăvară a terenului este asigurarea crearii unei structuri zgrunțuroasă în vrac, cu conținut într-un strat liber de bulgări de până la 10 mm, cel puțin 85%, Densitatea solului – 1,0-1,3 g / cm3. Prezența bulgărilor cu dimensiune mai mare de 30 mm nu este permisă.
Pregătirea solului înainte de semănat ar trebui să fie efectuată la o adâncime de 2-4 cm. Nu se permite folosirea unităților de prelucrare a solului cu organisme active de lucru (grape rotative, cultivatoare).
Plantarea sfeclei
Pentru însămânțare este necesar utilizarea numai semințelor peleta fracțiile de 3,75-4,75 mm. Compoziția peleta urmează să includă dezinfectanti insecticide și activitate fungicidă. Fungicide pe baza: tiram (TMTD, etc.) – 4 g / p.e, diniconazol M (Sumi-8) – 0,04 g / p.e, himexazol (TACHIGAREN) – 4,2 g / n … f.; Insecticide: Gaucho, (COP și analogii săi) – 90 g / p.e, Magna Force – 0075 l / p.e, Montur Forte – 0,1 l / p.e, Poncho Beta 0,075-0,150 l / p e.
Timpul de plantare optim – la temperatura solului 5-6 C la o adâncime de 5 cm. Decalajul dintre plantare și prelucrării înainte de semăna/ este inadmisibilt. Terenul să însămânțește în termene optime.
Rata de însămînțare – 1,2-1,3 unități de cultură pe hectar, în funcție de sol și de condițiile climatice.
Adâncimea arăturilor de semănat: pe nisip, soluri argiloase de 30-35 mm; soluri mediu argiloase de 25-30 mm; pe soluri grele cu umiditate ridicată – 20-25 mm. La o adâncime predeterminată, cu o toleranță de ± 10 mm se face cu cel puțin 95% din semințe.
Semănatul sfeclei de zahăr se efectuează cu semănători mecanice șau pneumatice cu însămânțare precisă. Lățimea distanței principale în rând – 45 cm, cap la cap – nu mai mult de 50 cm. Viteza de operare – nu mai mult de 5 km / h. Pentru comoditatea de lucru privind îngrijirea culturilor de sfeclă se recomandă să se utilizeze liniile tehnologice.
Recolta sfeclei de zahăr
Condițiile cele mai optime ale perioadei de recoltare a sfeclei de zahăr este de la 15 septembrie pînă la 15 noiembrie. Recolta de rădăcinoase ar trebui să fie finalizată înainte de debutul unei temperaturi stabile sub 5 ° C, precum și înghețarea solului.
Este posibilă începerea recoltei a sfeclei de zahăr anterioară – începând cu 1 septembrie (în anii cu condiții meteorologice extreme, sau așteptarea numărului de materii prime în plus față de reglementate) conform graficului convenit cu fabricile de prelucrare. Recolta în stadii incipiente ar trebui să înceapă în zonele cu productivitate mai înaltă, cu conținutul de zahăr în rădăcinile nu mai puțin de 14%.
Pregătirea terenului pentru recoltare: rădăcinoasele se recolta din promontoriul; câmpul este împărțit în padocuri cu numărul de rânduri în fiecare multiplu de șase. Este necesară ajustarea combinilor la trecerea la un nou teren și (sau) recoltarea noului hibrid.
Sistema mașinilor pentru recoltarea mecanică complexă a culturilor rădăcinoase include combine de recoltat sfeclă auto-propulsate tip SF-10 firma“FRANZ KLEINE”, “HOLMER” (Germania), “EURO Tiger” V8h (ROPA) și altele.
Pentru încărcarea culturilor rădăcinoase din bornele temporare cu metoda de curățare a firului de transbordare se folosesc Încărcătoare RL 200 SF MAUS (FRANZ KLEINE), EURO MAUS (ROPA) și altele
La același subiect mai vezi și: