Îngrășăminte pentru sfecla de zahăr
Îngrășăminte organice sunt aplicate în conformitate cu cultura anterioară sau după recoltarea culturii anterioare în toamnă după arat, în cantitate de 40-80 tone / ha. Adăugarea de gunoi de grajd proaspăt descompus este interzisă în primăvară.
Norma introducerii îngrășămintelor minerale este calculată din conținutul de nutrienți din sol disponibile, recoltei planificate și îndepărtarea nutrienților din sol.
Doza de îngrășăminte cu azot pe fondul de 60-80 t / ha de îngrășăminte organice pe soluri fertile nu trebuie să depășească 150 kg / ha. Se folosește sulfat de amoniu, uree, UAN, care se întroduc în prelucrare înainte de însămânțare. La o doză de peste 100 kg de azot / ha CAS se introduce timp de 7-10 zile înainte de plantare. Fertiliza cu azot se efectuează în cazul în care în care gospodăria nu poate introduce o doză completă de azot înainte de semănat.
Pentru sfeclă de zahăr se folosesc îngrășămintele fosfat sub formă de superfosfat granulat amoniacal, fosfat monoamoniu; potasiu îngrășăminte – potasiu, silvinit, sare de potasiu.
Perioada de consum intensiv de nutrienți minerali a sfeclei de zahăr este mai lungă – iunie-septembrie, astfel în îngrășământele de bază se introduce nu mai pițin de 70% din norma plină îngrășămintelor de fosfor, potasiu, sodiu, cu conținut de sulf.
Utilizarea îngrășământelor în complex asigura un raport optim de nutriție minerală sfeclei de zahăr.Se introduce ca primul tip de îngrășământe în cultivarea germinativă3-4 kg / ha sau la plantare – 1-2 kg / ha.
La cultivarea sfeclei de zahăr pe soluri cu un pH mai mic de 6,0 se realizată calcifiere sub cultura anterioară sau direct sub sfeclă de zahăr de praf de făină dolomită sau defecat. În zonele plantarii sfeclei de zahăr pentru calcifiere se folosește defeca cenușărire.
La același subiect mai vezi și: